СДВР: Разследваме случая със сваленото от "Възраждане" украинско знаме

Председателят на СОС: Отчаян опит за привличане на общественото внимание и вандалска проява

05.05.2022 | 21:55 Редактор: Здравко Черкезов

Знамето на Украйна беше свалено от фасадата на Столичната община от депутати на партия "Възраждане". Те се издигнали с вишка до офиса на кмета Йорданка Фандъкова, без да бъдат спрени от охраната на сградата. 

Припомняме, че след две гласувания, Столичният общински съвет реши знамето на Украйна да бъде окачено на фасадата на кметството до края на войната.

"На сградите на българските държавни, социални, общински, пък каквито и още се сетите институции, могат да се веят единствено българските знамена. Това е украинското знаме, което днес беше свалено от сградата на Столичната община. Беше свалено от нас", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) определя случая като отчаян опит за привличане на общественото внимание и вандалска проява.

"Става въпрос за грубо посегателство не на знаме на фасадата на Столичната община просто, а грубо посегателство на демокрацията. Изражда се, изражда се политическият популизъм и придобива размери, които са крайно притеснителни", смята Георги Георгиев.

Органите на реда са установили самоличността и на втория извършител, но не са предприели по-радикални действия, тъй като мъжете са се легитимирали като народни представители. От СДВР съобщиха за Bulgaria ON AIR, че е образувана преписка и случаят се разследва. А столичани остават разделени по казуса.

"Аз съм супер "за" то да бъде там, защото изразява ясна позиция, която мисля, че в случая е да не кажа една по-вярна позиция", сподели Кети. 

"Аз мисля, че между Русия и Украйна България не трябва въобще да се намесва между тези две държави, това си е конфликт на тези две държави, които трябва да си се оправят", каза Кристиян Коларов.

В късния следобед днес депутати на "Възраждане" занесоха сваленото знаме в посолството на Украйна. То обаче не беше прието.

А украинското знаме продължава да се вее от фасадата на Столичната община. Новият флаг беше поставен минути след посегателството.   

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК